Składniki:
- 50 dag świeżych grzybów (borowiki),
- 3 duże kapelusze suszonych prawdziwków,
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/8 średniego selera,
- 2 ziemniaki,
- 1-2 ziarna angielskiego ziela,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka jarzynki,
- 1 łyżeczka margaryny Rama Classic,
- 1 szklanka Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- posiekana natka pietruszki,
- pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Grzyby suszone umyć, wyszorować szczoteczką, zalać 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na noc. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, wywar zachować. Grzyby osączyć na sitku, pokroić w cienkie paseczki. Odstawić. Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Zrumienić na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do wywaru, w którym gotowały się grzyby. Dodać oczyszczone i umyte warzywa wraz z przyprawami. Gotować do miękkości. Zmiksować. Dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ramę Cremefine rozprowadzić z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 5 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |