Tartaletki z porem i serem brie - Przepis

Przepis kulinarny
Tartaletki z porem i serem brie Zobacz 6 zdjęć

Wymagają nieco czasu, nie da się ukryć. Ale smak z pewnością was nie rozczaruje. Wypełnia je krem z sera brie i delikatne w smaku pory. Dla mnie poezja. Nie zjadajcie zbyt wielu naraz, bo wbrew subiektywnemu uczuciu lekkości, są całkiem, całkiem kaloryczne.

Składniki:

Ciasto:
- 200g mąki,
- 100g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wody,
- 1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta.

Nadzienie:
- 50 g masła,
- 3 pory (jasne części),
- 1 opak. sera brie (150-200g ),
- 1 jajko,
- 2 łyżki gęstej śmietany (22%),
- gałązka świeżych ziół, np. tymianku,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól i schłodzone, posiekane masło. Czubkami palców szybko wcieramy masło w mąkę, tak by powstały kruszynki. Dodajemy roztrzepane jajko i wodę. Szybko zarabiamy całość, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 min.

2) Zabieramy się za nadzienie. Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki. Dusimy je na maśle pod przykryciem przez kilka minut. Po zdjęciu pokrywki trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, aby wyparował nadmiar płynu. Dodajemy zioła. Zdejmujemy z patelni do ostygnięcia.

3) Schłodzony ser brie pozbawiamy skórki i kroimy na dość drobną kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

4) Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Foremkami wykrawamy dna tartaletek i umieszczamy ciasto na dnie foremek. Wkładamy do każdej por, ser brie, i zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy wykrojonymi foremką wierzchami. Dociskamy starannie brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem dwukrotnie, z przerwą ok. 10 min. Wierzch każdej tartaletki nacinamy nożem na krzyż i lekko podnosimy brzegi do góry.

5) Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia i wyjmujemy z foremek.

Jak podawać?

Jeszcze dobrze ciepłe. Mogą być samodzielnym daniem, wówczas trzeba przeznaczyć 2 szt. na jedną osobę. Mogą być ciepłą przystawką większego posiłku. W towarzystwie dobrego, lekkiego białego wina.

Uwagi:

Te proporcje wystarczają na zrobienie 6 tartaletek (foremki nieco większe niż klasyczne babeczki).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt16 zł

Tartaletki z porem i serem brie: Podobne przepisy

Tartaletki z porem i serem brie: wypróbuj również

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Deska serów

...   Serowe przekąski to rarytas często podawany do wina, czy jako starter do wybranych potraw w restauracji. Czy jednak wiesz, czym się cechują poszczególne gatunki i z jakimi daniami smakują najlepiej? Jeśli nie – pora nadrobić tą praktyczną ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Oryginalna deska z serami

... , ricotta i pecorino. Jeśli decydujesz się na coś bardziej tradycyjnego, wybierz sery francuskie – camembert, brie, roquefort, le rustique, bleu de bresse czy livarot. Pomyśl też o innym kryterium wyboru ... czy mozarella, w malutkie kawałeczki. ...

dawno temu

Maseczki zwężające pory - pora na zminę

... Maseczki zwężające pory są bardzo popularne, a to dlatego, że wiele z nas ma problem z rozszerzonymi porami. Na szczęście nie jesteśmy zupełnie bezbronne. Są sposoby, które pomogą nam poprawić wygląd ... charakteryzują niestety rozszerzone pory. ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzić?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zwłaszcza tych, które borykają się z tłustą i mieszaną cerą. Takie powiększone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze stają się często źródłem wągrów ... i pryszczy. Pojawia się więc kolejny ...

dawno temu

Potrawy z porem

... wplatać w serwowane dania jak najczęściej. Tak też jest z porem. Jakie specjały możemy wykonać wykorzystując to warzywo? ... z serem żółtym, czerwoną fasolką oraz majonezem. Całość dopraw solą i pieprzem. Chłodnik – białą część pora ugotuj z ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Jak zmniejszyć rozszerzone pory?

... Jeśli masz cerę z rozszerzonymi porami, na pewno chciałabyś je zmniejszyć. To marzenie wielu kobiet. Niestety nie możemy zmniejszyć porów na stałe, ale możemy nauczyć się jak postępować z takim rodzajem cery, aby pory wydawały się optycznie ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... Ser camembert jest pyszny sam w sobie, ale czasem warto, dla urozmaicenia, podawać go ze smacznymi dodatkami. Tym razem przygotuj dressing paprykowy. Potrawa będzie naprawdę wyjątkowa. To znakomita przystawka na przyjęcia i spotkania z ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Powiązane Tematy