Chrupiąca i pachnąca anyżem sałatka. Jeśli rzodkiewki będą z tych mniej ostrych, całość będzie odświeżająca i delikatna. Idealna na gorące dni.
Składniki:
- 2 fenkuły,
- pęczek rzodkiewki wraz z młodymi listkami,
- pęczek dymki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- listki mięty lub melissy,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Fenkuł pozbawiamy koperku i kroimy na ćwiartki. Każdą z nich skrawamy na jak najcieńsze paseczki. Plasterki z głąba usuwamy. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Młode, nieuszkodzone listki pozostawiamy. Dymkę siekamy wg własnego upodobania.
2) Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dorzucamy listki mięty lub melissy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość mieszamy dłońmi. Pozostawiamy na chwilę w chłodzie. Dekorujemy koperkiem z fenkuła.
Jak podawać?
Jako surówkę do dań z mięsa lub ryb.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 12 zł |