Naleśniki jada się nieomal w każdym domu. Najczęściej na słodko. Tym razem proponujemy przygotowanie wersji wytrawnej. Kilka rodzajów sera, piwne ciasto na naleśniki i gama pikantnych dodatków z czosnkiem na czele. Poniżej jedna z wielu wersji, ale zachęcam do tworzenia własnych kompozycji. Polubią je dzieci ze względu na ciągnący się ser i wegetarianie, bo nie zawiera mięsa. Mężczyzn ucieszy fakt, że pikantny smak farszu świetnie komponuje się ze szklaneczką zimnego, orzeźwiającego piwa. To wbrew pozorom bardzo sycąca potrawa. Dwa naleśniki wystarczą na drugie danie i nie będzie się wam już chciało jeść zupy!
Składniki:
Ciasto:
20 dkg mąki,
1 ½ szklanki piwa,
2 jajka,
łyżeczka oleju,
łyżka wody,
sól.
Farsz:
20 dkg białego sera,
2 łyżeczki tartego parmezanu,
3 łyżki tartego sera żółtego,
10 dkg fety,
1 łyżka śmietany,
1 jajko,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
tymianek (nie obowiązkowo).
Jak przyrządzić?
Mieszamy ciasto na naleśniki pamiętając, że najlepsza dla nich konsystencja to ta, która przypomina farbę emulsyjną. Łyżeczka oleju dodana do ciasta spowoduje, że nie będziemy musieli natłuszczać patelni. Po usmażeniu naleśników zawijamy je w torbę foliową, żeby nie wyschły na czas przygotowania farszu.
Wszystkie sery mieszamy w misce, dodajemy śmietanę, jajko, czosnek i przyprawy.
Po wyrobieniu masy serowej nakładamy ją do naleśników.
Podgrzewamy na patelni rumieniąc delikatnie.
Jak podawać?
Podajemy od razu po zdjęciu z ognia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |