Babeczki to miły sposób na babskie spotkanie. Najpierw wspólnie szykujemy i pieczemy, a potem rozkoszujemy się plotkując o znajomych babeczkach i nie tylko. Zwykle, kiedy gotujemy, musimy ściśle trzymać się przepisu. W tym przypadku mamy okazję do twórczej ekspresji. Wariacji babeczkowych może być co niemiara. Zatem, umawiajmy się, pieczmy i rozmawiajmy do późnej nocy.
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki,
15 dag masła,
½ szklanki cukru pudru,
3 żółtka.
Wypełnienie:
1 opakowanie budyniu,
1 opakowanie galaretki,
1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów,
bita śmietana w sprayu,
najróżniejsze owoce,
kilka orzeszków (włoskich, laskowych lub pistacji),
dekoracje do tortów.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć w misce. Dodawać stopniowo cukier puder, sól, żółtka, mąkę. Każdy następny składnik dodajemy po połączeniu uprzednio dodanego.
Dobrze połączone ciasto wyjąć z miski i ulepić z niego kulę. Włożyć na 1 godz. do lodówki.
Budyń, krem czekoladowy i galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Umyć owoce, te większe pokroić na kawałki.
Foremki do babeczek należy dobrze wysmarować masłem wewnątrz i dokładnie obsypać mąką.
Rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Wylepić nim foremki.
Piec w gorącym piekarniku około 20 minut, w temperaturze około 180 stopni. Babeczki muszą się ładnie złocić.
Jeszcze lekko ciepłe wyjąć delikatnie z foremek i odłożyć do ostygnięcia w bezpieczne miejsce.
Po ostygnięciu, do części babeczek wlewamy lekko stężałą galaretkę, do kilku innych - budyń. Reszta zależy od naszej fantazji i gustu. Wesołej zabawy!
Potrzebne przybory:
Foremki do babeczek.
Jak podawać?
Do kawy, herbaty, wina, likieru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 25 zł |