Nie wyobrażam sobie tradycyjnego polskiego obiadu bez zupy, pod warunkiem, że nie jest zbyt tłusta. Lato sprzyja lekkim, warzywnym zupom, których przyrządzenie jednocześnie nie zajmuje dużo czasu. Proponuję zdrową, lekkostrawną, chudą zupę z cukinii. Szybko ją ugotujesz i będziesz się delektować jej wybornym smakiem.
Składniki:
0,5 kg świeżej, młodej cukinii,
1 litr wody,
2 kostki rosołowe drobiowo - warzywne,
2 ziemniaki,
1 marchewka,
1 pietruszka,
2 cebule,
łyżka masła,
0,5 szklanki śmietany,
0,5 pęczka natki pietruszki,
0,5 pęczka koperku,
łyżeczka bazylii, majeranku, szczypiorku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Należy sporządzić bulion z wody i kostek rosołowych.
Następnie pokroić warzywa w kostkę i wrzucić do wywaru. Gotować aż będą miękkie.
Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), dodać do bulionu z łyżką masła i gotować jeszcze około 10 min.
Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać posiekaną drobno zieleninę.
Zupę zagęścić śmietaną, doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.
Jak podawać?
Podawać z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |