Sezon grzybowy stawia nas przed koniecznością szybkiego przerobienia darów lasu i to ciągle na nowe sposoby. Można urozmaicić nieco menu sięgając po szlachetne dodatki. Okazuje się, że kurki lubią wino! Ja wiem, że nie tylko one. Tradycyjnie przygotować należy butelkę wina, z której co jakiś czas pociągamy łyczek, dzięki czemu potrawa lepiej się gotuje. Miły zapach gotowych kurek skusi każdego. Szczególnie, że dodatek wina pozwoli lepiej je strawić, co w przypadku grzybów jest szczególnie ważne.
Składniki:
1/2 kg świeżych kurek,
opakowanie makaronu (wstążki lub penne),
20 dag kwaśnej śmietany,
1 ½ kieliszka białego wina,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki dokładnie myjemy odcinając brzydkie końcówki.
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy kurki i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Następnie dolewamy wino i sok z cytryny, przyprawiamy, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Makaron gotujemy z odrobiną oliwy.
Tymczasem kurki muszą trochę wystygnąć.
Kiedy odlejemy makaron, musimy jeszcze wymieszać kurki ze śmietaną.
Jak podawać?
Łączymy makaron z grzybami i podajemy na podgrzanych talerzach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |