Sałatki warzywne i owocowe zawsze sprawdzają się na przyjęciach, imprezach lub przy innych okazjach towarzyskich spotkań. Są takimi kulinarnymi pewniakami. Podane z fantazją dekorują stół i ładnie się prezentują. Do tego zachwycają różnorodnym smakiem, a przyrządzone bez dodatku majonezu są niskokaloryczne.
Składniki:
4 banany,
1 pomarańcza,
10 dag żółtego sera,
5 dag płatków migdałowych,
10 dag zielonych wydrylowanych oliwek,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki amaretto lub innego likieru,
3 łyżki oliwy,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
sól,
kilka listków melisy, mięty lub natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Banany pokroić w plasterki lub w kostkę i skropić sokiem z cytryny (żebynie ściemniały).
Pomarańczę pokroić w kostkę uprzednio usuwając białą błonkę i pestki.
Ser i oliwki pokroić w słupki.
Wszystkie składniki delikatnie połączyć ze sobą.
Przygotowanie sosu:
Do oliwy dodać pozostały sok z cytryny, likier amaretto, imbir oraz szczyptęsoli.
Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać, następnie wstawić do lodówki na półgodziny.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty. Może być także natka pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 14 zł |