Dorsz w galarecie - Przepis

Przepis kulinarny
Dorsz w galarecie Zobacz 7 zdjęć

Tradycja piątkowego postnego obiadu z rybą w roli głównej przetrwała w niektórych polskich domach do dziś. Warto ją pielęgnować chociażby z powodu zdrowotnych i dietetycznych właściwości ryby. Choć nie mamy tyle szczęścia, ile mają kraje śródziemnomorskie i nie korzystamy z niezliczonych odmian, to jednak mamy mnóstwo ryb bałtyckich, a także ryb słodkowodnych, łowionych w naszych rzekach i jeziorach. Mrożone ryby dostępne są przez cały rok. Dzisiejszy przepis to nie danie obiadowe, raczej lekka, zdrowa przekąska.

Składniki:

0,5 kg mrożonego fileta z dorsza,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 seler,
2 łyżki mrożonego zielonego groszku,
2 łyżki pokrojonej papryki,
1 cytryna,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu,
sól,
2-3 łyżeczek żelatyny.

Jak przyrządzić?

Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula) wrzucić do około 3/4l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku.

Następnie włożyć umytą rybę i gotować na małym ogniu 25 minut.

Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku.

Warzywny wywar przecedzić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru.

Całość mieszać aż żelatyna dokładnie się rozpuści.

Nie dopuścić do zagotowania.

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.

Rybę udekorować groszkiem, ugotowaną marchewką, papryką i zalać gorącym wywarem.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Jak podawać?

Przed podaniem galaretkę z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny.

3.67
3 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Dorsz w galarecie: Podobne przepisy

Dorsz w galarecie: wypróbuj również

Karp w galarecie

... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, dowiesz się również, jak zrobić wyśmienitego karpia w galarecie. ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... A może masz ochotę przygotować na ten weekend coś wyjątkowego? Kurczak w galarecie to przecież danie, którego nie jada się co dzień. Jeszcze nigdy go nie robiłaś? Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Przekonaj się, że pyszne potrawy wcale nie muszą ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić. ... przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. ...

dawno temu

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... Wiesz o tym, ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... przystawki są galaretki, zarówno te w wydaniu na słodko, jak i słono. Nie zwlekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się, jak zrobić galaretę z kurczaka. Zanim to jednak nastąpi, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Tłuszcz rybi

... się przynajmniej dwa razy w tygodniu podawać na obiad rybę. Najlepszy będzie dorsz, gdyż zawiera dużo tranu. Alternatywą są tabletki z tranem. Czym się kierować przy wyborze tranu? ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... z pewnością nie odmówią sobie w tym roku tej ryby w galarecie – Same Dobre Rzeczy Interesującym pomysłem jest także karp ze szpinakiem i ciecierzycą -  Kwestia Smaku Na koniec ciekawostka : przepis na zupę ... takie jej przyprawienie wszystkim ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

... , która na pewno Was przekona do ryb.   Dorsz cytrynowy  6 filetów z dorsza,2 cytryny,2 cebule,50g masła,50g żółtego sera,sól, pieprz, tymianek,olej   Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni ... . Rozkładamy równomiernie plasterki cytryny ...

dawno temu

Ćwiczenia z hantlami

... jak galareta skóra ramion na pewno uroku nie dodaje. Zatem poświęćmy im tak samo dużo uwagi, co pozostałym częściom sylwetki. Żadna z nas nie chce przecież ramion a 'la „motylek”, jak prześmiewczo niektórzy nazywają zjawisko trzęsącej się tam ...

dawno temu

Pięć kroków do szczęścia

...   Każdego czasem dopada chandra i dorsze dni. Nie warto jednak rezygnować z własnych pasji, rzucać wszystkiego i oddawać się własnej rozpaczy. Zamiast tego można codziennie dbać o swoje szczęście, pielęgnując kontakty z innymi, a także troszcząc ...

dawno temu

Zdrowy tran

... ? Co to jest tran?Tran, to tłuszcz rybi. Ta naturalna substancja pozyskiwana jest przed wszystkim z wątroby dorsza lub z ryb z rodziny dorszowatych. Żyjący w zimnych wodach dorsz atlantycki, obrasta w grubą ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... jest przyrządzeniekarpia w galarecie. Danie to jest trochę bardziej czasochłonne, jednakże odpowiednio przyrządzone i przechowywane będzie świetnie się sprawdzało w roli zimnej przystawki. Bardzo smaczną ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ...

dawno temu

Łosoś w sosie koperkowym

... wiele do życzenia. Obok wysokich cen smażonej flądry albo pieczonego dorsza zwykle towarzyszy im niezbyt dokładne przygotowanie, często będące przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie należy jednak rezygnować ...

dawno temu

Ryba w cieście

... do właściwego funkcjonowania organizmu produktów, jedzenie ryb wcale nie musi być niemiłą koniecznością, ale korzystając z kilku trików, będziemy chętnie sięgać po pyszne kawałki filetów z dorsza albo flądry ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w galarecie. Z drugiej strony niektóre dania posiadają tak uniwersalny smak, że odpowiadają niemalże ...

dawno temu

Powiązane Tematy