Tradycja piątkowego postnego obiadu z rybą w roli głównej przetrwała w niektórych polskich domach do dziś. Warto ją pielęgnować chociażby z powodu zdrowotnych i dietetycznych właściwości ryby. Choć nie mamy tyle szczęścia, ile mają kraje śródziemnomorskie i nie korzystamy z niezliczonych odmian, to jednak mamy mnóstwo ryb bałtyckich, a także ryb słodkowodnych, łowionych w naszych rzekach i jeziorach. Mrożone ryby dostępne są przez cały rok. Dzisiejszy przepis to nie danie obiadowe, raczej lekka, zdrowa przekąska.
Składniki:
0,5 kg mrożonego fileta z dorsza,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 seler,
2 łyżki mrożonego zielonego groszku,
2 łyżki pokrojonej papryki,
1 cytryna,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu,
sól,
2-3 łyżeczek żelatyny.
Jak przyrządzić?
Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula) wrzucić do około 3/4l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku.
Następnie włożyć umytą rybę i gotować na małym ogniu 25 minut.
Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku.
Warzywny wywar przecedzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru.
Całość mieszać aż żelatyna dokładnie się rozpuści.
Nie dopuścić do zagotowania.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Rybę udekorować groszkiem, ugotowaną marchewką, papryką i zalać gorącym wywarem.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Jak podawać?
Przed podaniem galaretkę z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |