Domowy pasztet - Przepis

Przepis kulinarny
Domowy pasztet Zobacz 6 zdjęć

Kuchnia polska zasługuje na uwagę jako kuchnia dostatnia, smaczna i wyrafinowana. Zawsze słynęła ze znakomitych przekąsek i zakąsek. Wiele przepisów przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Pasztety to również polska tradycja a przepisy czerpiemy od swoich babć i mam. Wcześniej przygotowywano je z dziczyzny, dzisiaj chętnie także z innych rodzajów mięsa, a nawet wegetariańskie - z soi, płatków owsianych i grzybów.

Składniki:

0,5kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka),
0,5 kg surowego boczku,
0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka),
0,25 dag wątróbki drobiowej,
1 duża marchew,
1 średnia pietruszka,
1 nieduży seler,
2 cebule,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
2 bułki,
3 jaja,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty.

Całość odstawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy w niedużej ilości wody.

Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.

Całość gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.

Usuwamy zioła.

W pozostałym wywarze moczymy bułki.

Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.

Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.

Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.

Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.

Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.

Jak podawać?

Pasztet podajemy na zimno z ćwikłą lub pikantnym sosem, a na gorąco z dodatkiem surówek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje8-10
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt35 zł

Domowy pasztet: Podobne przepisy

Domowy pasztet: wypróbuj również

Domowe obowiązki – praktyczne wskazówki dla każdej pani domu

... Istnieją pewne sposoby, aby wszelkie obowiązki domowe wykonywać sprawniej i zaangażować w nie bliskich, by zyskać czas i energię. Sprawdź nasze wskazówki, które wraz z marką Kimbino dla Ciebie przygotowaliśmy! ... również mogą pomagać Ci w ...

5 miesięcy temu

Zatrudnienie pomocy domowej – wszystko, co musisz wiedzieć

... Coraz trudniej pogodzić Ci pracę z domowymi obowiązkami? Rozwiązaniem może być zatrudnienie pomocy domowej. Jeżeli wcześniej o tym nie myślałaś lub zastanawiasz się, jak się do tego zabrać, zapoznaj się z naszym poradnikiem. Krok po kroku ...

5 miesięcy temu

Jak szybko zasnąć? Skuteczne domowe sposoby na odprężający sen

... jest wizyta u specjalisty, czasami wystarczą domowe sposoby, aby szybko zasnąć. Czasami należy po prostu zmienić nasze przyzwyczajenia, a także dołączyć pewne wieczorne rytuały. Zobacz, co powinnaś wiedzieć, aby szybko zasnąć. ... skutkuje ...

2 miesiące temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Oczyszczanie twarzy. Kosmetyki i domowe sposoby na czystą cerę

... rodników czy podrażnień. Dlatego nie zapominajmy o sprawdzonych kosmetykach i domowych sposobach oczyszczania twarzy. ... Oczyszczanie twarzy – w domu czy u kosmetyczki? Codzienne oczyszczanie twarzy w warunkach domowych to konieczność. Ale czy ...

3 miesiące temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Maseczki do twarzy – tradycyjne, w płachcie, domowe

... drogeryjnych, w tym maseczki tradycyjne i maseczki w płachcie. Przy odrobinie chęci bez trudu zrobimy też maseczkę domową. ... tego typu, ale ich przednia część przedstawia zabawne rysunki zwierząt. Domowe maseczki do twarzy – z czego je zrobić? ...

3 miesiące temu

Frezarka do pięt. Skuteczny sposób na gładkie stopy

... Frezarka do pięt to urządzenie wykorzystywane do usuwania zrogowaciałego naskórka na zasadzie podobnej do pumeksu. Jeśli szorstkie pięty często dają wam się we znaki, możecie dołączyć frezarkę do asortymentu waszego domowego salonu piękności. ...

3 miesiące temu

Maść na zajady – jak leczyć zapalenie kącików ust?

... Maść na zajady to sposób na walkę z bolesnymi pęknięciami i owrzodzeniami kącików ust. Trzeba uważać, żeby nie pomylić powstającej nadżerki z opryszczką. Na zajady stosuje się specjalne maści apteczne, ale można też wypróbować kilka domowych ...

3 miesiące temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Powiązane Tematy