Kuchnia polska zasługuje na uwagę jako kuchnia dostatnia, smaczna i wyrafinowana. Zawsze słynęła ze znakomitych przekąsek i zakąsek. Wiele przepisów przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Pasztety to również polska tradycja a przepisy czerpiemy od swoich babć i mam. Wcześniej przygotowywano je z dziczyzny, dzisiaj chętnie także z innych rodzajów mięsa, a nawet wegetariańskie - z soi, płatków owsianych i grzybów.
Składniki:
0,5kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka),
0,5 kg surowego boczku,
0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka),
0,25 dag wątróbki drobiowej,
1 duża marchew,
1 średnia pietruszka,
1 nieduży seler,
2 cebule,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
2 bułki,
3 jaja,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty.
Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy w niedużej ilości wody.
Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.
Usuwamy zioła.
W pozostałym wywarze moczymy bułki.
Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.
Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.
Jak podawać?
Pasztet podajemy na zimno z ćwikłą lub pikantnym sosem, a na gorąco z dodatkiem surówek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |