Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane od stuleci. W XVI wieku Portugalczycy i Hiszpanie przywieźli je do Europy. Stanowiły podstawę pożywienia biedoty, ponieważ były łatwe w uprawie i sycące - zawierają białko, skrobię i witaminy. Ich uprawa rozpowszechniła się w całej Polsce za Stanisława Augusta. Dziś trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez ziemniaków. Na stałe do domowych jadłospisów wpisały się gotowane, smażone, pieczone, a także w postaci frytek, zapiekanek i placków. Placki z pikantnym farszem to sycące danie na każdą okazję.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
0,5 kg piersi z kurczaka,
puszka białej fasoli,
0,5 puszki kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
płaska łyżeczka chili,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
15 dag żółtego sera,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz ziołowy,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z małymi otworami, dodać obie mąki, jajko, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć placki grubości 1cm (średnica placka około 17 cm) na złoty kolor.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Dołożyć pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, przyprawić chili, majerankiem i solą.
Całość jeszcze chwilę dusić, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Na każdy placek kłaść przygotowany farsz i składać placek na pół.
Na wierzch położyć plasterek żółtego sera.
Tak przygotowane placki układać na blasze i zapiekać w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Podawać gorące z różnymi surówkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |