Placki z pikantnym farszem

Przepis kulinarny
Placki z pikantnym farszem Zobacz 5 zdjęć

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane od stuleci. W XVI wieku Portugalczycy i Hiszpanie przywieźli je do Europy. Stanowiły podstawę pożywienia biedoty, ponieważ były łatwe w uprawie i sycące - zawierają białko, skrobię i witaminy. Ich uprawa rozpowszechniła się w całej Polsce za Stanisława Augusta. Dziś trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez ziemniaków. Na stałe do domowych jadłospisów wpisały się gotowane, smażone, pieczone, a także w postaci frytek, zapiekanek i placków. Placki z pikantnym farszem to sycące danie na każdą okazję.

Składniki:

1 kg ziemniaków,
0,5 kg piersi z kurczaka,
puszka białej fasoli,
0,5 puszki kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
płaska łyżeczka chili,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
15 dag żółtego sera,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz ziołowy,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z małymi otworami, dodać obie mąki, jajko, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanej patelni smażyć placki grubości 1cm (średnica placka około 17 cm) na złoty kolor.

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Dołożyć pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.

Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, przyprawić chili, majerankiem i solą.

Całość jeszcze chwilę dusić, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Na każdy placek kłaść przygotowany farsz i składać placek na pół.

Na wierzch położyć plasterek żółtego sera.

Tak przygotowane placki układać na blasze i zapiekać w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Podawać gorące z różnymi surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Placki z pikantnym farszem: Podobne przepisy

Placki z pikantnym farszem: wypróbuj również

Powiązane Tematy