Składniki:
Młoda kaczka, śliwki suszone, przyprawy - kurkuma, zioła prowansalskie, vegeta, kostka rosołowa drobiowa, pieprz, sól.
Dodatki: młode ziemniaki, brokuły, szparagi, margaryna, łyżeczka miodu
Jak przyrządzić?
Kaczkę dokładnie nasmarować margaryną zmieszaną z miodem. Następnie przyprawić wszystkimi przyprawami. Dokładnie wysmarowaną kaczkę z przyprawami zostawić na 10 min. Po odstaniu kaczki wkładamy ją na dno parownika, uprzednio wkładając do środka sliwki plus kostkę rosołową. Tak przyprawioną kaczkę parujemy ok. godz. Po upływie godziny wkładamy na górną półkę parownika ziemniaczki młode, nakrywamy, parujemy 10 min. Po upływie 10 min wkładamy na najwyzszą półkę parownika brokuły podzielone na części i szparagi, parujemy jeszcze 10 min. Potem wyciągamy wszystkie składniki, wykładamy na talerze i podajemy do stołu. Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze
Jak podawać?
Kaczkę podajemy na półmisku obłożonym dookoła brokułami i szparagami, ziemniaczki na osobnym półmisku, jak ktoś lubi posypane koperkiem i natką pietruszki.
Uwagi:
Ważne: przed podaniem obiadu pokropić brokuły olejem z cytryną - dodaje dobrego smaku i lekkigo kwaskowatego smaku sałatce.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Violetta |