Składniki:
4 piersi kurczaka,
cytryna,
1 kostka rosołowa,
ryż,
3 pomidory,
sałata,
4 ogórki konserwowe,
1 świeży ogórek,
majonez,
mąka, pieprz, sól, olej
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka myjemy, lekko obijamy tłuczkiem, kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy z obydwu stron, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanym oleju. Przysmażamy lekko z obydwu stron i następnie układamy w żaroodpornym naczyniu razem z tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso. Pomiędzy filety wkładamy kilka plasterków cytryny. W dwóch szklanakach wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wywarem zalewamy mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika (220 stopni) na około 70-80 min.Sałatkę przyrządzamy w następujący sposób: W szklanym naczyniu układamy kolejno: pokrojony w kostkę świeży ogórek (warstwę lekko pieprzymy i solimy), obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (warstwę również solimy i pieprzymy), pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i porwane w rękach liście sałaty. Na wierzch kładziemy kilka łyżek majonezu, który dokładnie rozsmarowujemy po sałatce.
Jak podawać?
Piersi kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem polanym wytworzonym podczas pieczenia sosem oraz sałatką.
Uwagi:
To danie przygotowałam podczas pierwszej wizyty moich przyszłych teściów w moim domu... i chyba udowodniłam, że jednak będę potrafiła zaspokoić niektóre podniebienia...Danie jest lekkostrawne, a cytryna nadaje mięsku bardzo delikatny smak. Piersi są kruche, ale nie suche, jak podczas tradycyjnego pieczenia bez dodatku sosu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Aga |