Śliwowica - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg śliwek węgierek (1/2 kg z pestkami i 1/2 kg bez pestek),
1 kg cukru,
1 litr spirytusu,
1/2 litra wódki

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki łączymy w szklanym słoju, szczelnie zamykamy, aby nie uciekały procenty. Co jakiś czas mieszamy składniki, aż roztopi się cukier. Nasza nalewka powinna stać w ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie przelewamy nalewkę do butelek, a śliwki zjadamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
AutorKrzysiek

Śliwowica: Podobne przepisy

Śliwowica: wypróbuj również

Kwaśnica po góralsku

... jest baranina. To właśnie ona bardzo często gości na góralskich stołach. Oczywiście uczta taka kończy się podaniem tradycyjnej śliwowicy, a deser zazwyczaj stanowi placek po zbójnicku. Jednak jedną ...

dawno temu

„Praski elementarz”, Aleksander Kaczorowski

... się bowiem – a może to tylko nasza interpretacja „czeskiej osobowości” - że mieszkańcy tego kraju – zakochani w piwie i śliwowicy – bardziej zainteresowani są życiem niż śmiercią, tzn. przywiązują więcej wagi ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... po żydowsku, pulpety rybne, śliwowica, chałka, maca, sałatka galicyjska i pasta z wątróbek, podczas gdy w kuchni austriackiej dość powszechny jest strudel. Kolejnym daniem kuchni żydowskiej ...

dawno temu

Powiązane Tematy