Składniki:
1 kg pieczarek, 1 kg ciemnej mielonki (znakomicie pasują też parówki wieprzowe), 2 cebule, 2,5 l rosołu, koncentrat pomidorowy, trochę śmietany 18%, liść laurowy, papryka słodka, chili, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w grubsze paski, podsmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę, jeśli to parówki, to w grubsze krążki, i również podsmażyć. Połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami i zalać rosołem, gotować. Do tego dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i liść laurowy. Gdy pieczarki będą już miękkie, doprawić do smaku przyprawami (musi być ostre), dodać koncentrat i śmietanę. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub ewentualnie z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Niuniulek |