Składniki:
jeden kurczak,
puszka gruszek konserwowych,
1/4 masła,
łyżka octu,
vegeta, sól
Jak przyrządzić?
Dzień wcześniej zamoczyć kurczaka w wodzie z odrobiną octu i vegety i pozostawić na całą noc. Nazajutrz opłukać kurczaka, do środka włożyć gruszki wcześniej wyciągnięte z puszki. Kurczaka umieścić na brytfance wyłożonej folią do pieczenia, przyprawić do smaku, polać go sokiem z puszki, wylać na niego cały sok. Posmarować go masłem i przykryć folią. Włożyć do piekarnika w temp. 160 stopni i piec przez ok. 1 godziny. Tuż przed wyłączeniem odkryć folię z wierzchu i piec 15 minut.
Jak podawać?
Z zapiekanymi ziemniakami lub frytkami albo ryżem.
Uwagi:
Może to być również kaczka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | malaG |