Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki tortowej,
1 kostka drożdży, szczypta soli,
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
0,5 l mleka,
6 łyżek kopiastych cukru,
1 kostka margaryny i 1/5 kostki masła (roztopić).
Masa serowa:
ok. 3 kg twarogu półtłustego,
3 cytryny (wycisnąć sok),
6 żółtek (białka ubić na sztywno i na końcu dodać do sera),
0,5 kostki masła (roztopić i wlać do sera lekko przestudzone,
2 budynie śmietankowe (proszek, a nie ugotowane!),
2 łyżki grysiku (kaszka manna, krupiczka),
0,5 kg cukru,
3 cukry waniliowe
rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana z cytryny też może być.
Masa makowa:
80 dag maku,
0,5 kg cukru,
0,5 kostki masła (miękkiego),
1 łyżka miodu,
3-4 żółtka,
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały),
2 łyżki bułki tartej,
olejek migdałowy,
olej kujawski (kieliszek),
na końcu dodać ubitą pianę.
Posypka:
1 kg mąki (mąki dodać tyle, aby nie było za suche ani za rzadkie – zależy od typu mąki i wilgotności),
4 kostki masła,
4 żółtka,
cukier waniliowy,
0,5 kg cukru,
szczypta proszku do pieczenia,
Jak przyrządzić?
Z drożdży, łyżki cukru, trochę mleka i mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie, dodać żółtka zmiksowane z resztą mleka (najlepiej lekko podgrzanego) i cukrem. Dodać mąkę, połączyć i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ręką, aż ciasto odstanie od ręki lub mikserem, ale trzepaczki do ciasta drożdżowego. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, w tym czasie 2 razy ponakłuwać, aż lekko opadnie.Kiedy ciasto wyrośnie, odkładamy garść i zalewamy ciepłym mlekiem do konsystencji ciasta na naleśniki i dzielimy na 4 części (nie jest to takie proste, ale się udaje; zapewniam, że wystarczy cieniutka warstwa). Rozprowadzamy na czterech blaszkach, następnie na dwie masę makową, a na dwie masę serową, polewamy wszystkie rozmąconym wcześniej ciastem z mlekiem i kładziemy posypkę. Szybko wyrobić, aby nie nagrzewało się od rąk, taka sama konsystencja jak kruche.Oryginalnie są to małe placuszki kładzione ściśle obok siebie, ale ja trę na tarce, dlatego kruszonkę po zrobieniu włożyć do zamrażarki. Ja piekę 35 min z makiem w temp. 170 stopni, a z serem 40 min, ale nie jestem pewna, czy dobrze wskazuje termometr, ciasto musi być przyrumienione.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 duże blachy |
Autor | Daytona |