Składniki:
60 dag schabu bez kości,
3 łyżeczki przyprawy typu vegeta,
50 dag ziemniaków,
150 ml mleka,
3 ząbki czosnku,
suszony majernek,
5 łyżek mąki krupczatki,
2 łyżki mąki tortowej,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Schab opłucz, osusz, pokrój na 8 kotletów. Każdy lekko rozbij, oprósz vegetą.Ziemnaiki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i natychmiast dobrze odciśnij (najlepiej przełożyć je do czystej gazy, obciążyć garnkiem wypełnionym wodą i pozostawić tak na 10 min, aby wypłynął cały sok). Do masy wlej mleko i wbij jajko. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę majeranku. Dokładnie wymieszaj. Dosyp mąkę krupczatkę. Wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto.Na dużej patelni rozgrzej olej, (ok. 1/2 szklanki). Kotlety panieruj najpierw w mące tortowej, następnie zanurzaj je w cieście ziemniaczanym i natychmiast układaj na patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Gotowe przełóż na bibułę, by osączyć je z nadmiaru oleju.Jeszcze gorące kotlety serwuj z surówką z ulubionych warzyw lub z jarzynami gotowanymi na parze.
Jak podawać?
Z warzywami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 430 kcal |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | MAXIMA |