Addio pomidory nas już co prawda nie dotyczy, ale nadal zimą i wiosną narzekamy na smak pomidorów, w końcu nasze odmiany gruntowe nie mają sobie równych jesienią. Często przygotowując zimą sos pomidorowy do makaronu korzystamy z tych zamkniętych w puszce, bo i tańsze i smaczniejsze. Jeśli więc odczuwamy jeszcze typowo jesienną potrzebę przetwórstwa, to chwytajmy ostatnie smaczne pomidory i przetwarzajmy!
Składniki:
2 kg pomidorów,
kawałek selera,
2 marchewki,
1 pietruszka,
2 małe ostre papryczki,
1 cebula,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Pomidory musimy sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Następnie kroimy je w kostkę.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pomidory i cukier.
Mieszamy i dusimy 10 minut.
Całość odstawiamy i, gdy trochę ostygnie, miksujemy i znów wstawiamy na ogień.
Dodajemy starte warzywa, sos sojowy, małe papryczki przekrojone na połówki i pozbawione nasion, całość gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie.
Wyjmujemy papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy w gotującej się wodzie ok. 15 minut.
Potrzebne przybory:
3 półlitrowe słoiki.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 28 zł |