Sos pomidorowy na zimę

Przepis kulinarny
Sos pomidorowy na zimę Zobacz 5 zdjęć

Addio pomidory nas już co prawda nie dotyczy, ale nadal zimą i wiosną narzekamy na smak pomidorów, w końcu nasze odmiany gruntowe nie mają sobie równych jesienią. Często przygotowując zimą sos pomidorowy do makaronu korzystamy z tych zamkniętych w puszce, bo i tańsze i smaczniejsze. Jeśli więc odczuwamy jeszcze typowo jesienną potrzebę przetwórstwa, to chwytajmy ostatnie smaczne pomidory i przetwarzajmy!

Składniki:

2 kg pomidorów,
kawałek selera,
2 marchewki,
1 pietruszka,
2 małe ostre papryczki,
1 cebula,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Pomidory musimy sparzyć i zdjąć z nich skórkę.

Następnie kroimy je w kostkę.

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli, dodajemy pomidory i cukier.

Mieszamy i dusimy 10 minut.

Całość odstawiamy i, gdy trochę ostygnie, miksujemy i znów wstawiamy na ogień.

Dodajemy starte warzywa, sos sojowy, małe papryczki przekrojone na połówki i pozbawione nasion, całość gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie.

Wyjmujemy papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy do słoików.

Pasteryzujemy w gotującej się wodzie ok. 15 minut.

Potrzebne przybory:

3 półlitrowe słoiki.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt28 zł

Sos pomidorowy na zimę: Podobne przepisy

Sos pomidorowy na zimę: wypróbuj również

Powiązane Tematy