Składniki:
200 g zółtek (z ok. 12 jaj),
150 g białek (z ok. 10 jaj),
150 g sera białego pełnotłustego,
50 g mąki żytniej (ok. 10 płaskich łyżek),
200 g sera żółtego (najlepiej mozzarella),
100 g pomidora (wedle uznania),
120 g boczku (wedle uznania),
70 g cebuli (wedle uznania),
sól, pieprz, keczup, tymianek
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić. Nadal ubijając, dodać stopniowo zmielony biały ser, a potem mąkę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Białka ubić, po czym wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i rozdzielić na pojedyncze "kółka". Ser żółty potrzeć na tarce. Boczek pokroić na cienkie plasterki/w kostkę. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, posmarować keczupem, posypać tymiankiem, położyć pomidory, boczek, cebulę i posypać wszystko obficie serem. Włożyć ponownie do piekarnika na 20 minut.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia,mikser lub trzepaczka,dwa garnki (co najmniej 3-litrowe)
Jak podawać?
Najlepsza 10 minut po wyjęciu z piekarnika.Podawać z keczupem.
Uwagi:
Wszystkie składniki i przyprawy kładzione na ciasto można komponować wedle własnego uznania. Ciasto po wypieczeniu ma smak bardzo zbliżony do klasycznego opartego na mące.Posiłek w niezmienionej postaci ma proporcję zgodną z pierwszym etapem Diety Optymalnej (z dużą ilością białka - dla początkujących), w 100 g:białka: 17 g, tłuszcze: 21 g, cukry: 5 g (1:1,24:0,29).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | olszevski |