Składniki:
2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), seler, 2 mniejsze buraki, papryka czerwona, 1/4 kg brukselki (lub ćwiartka kapusty świeżej), parę ziemniaków, garść makaronu świderki, pół słoika koncentratu pomidorowego, przyprawy (jakie kto lubi), koperek, puszka groszku, trochę masła, śmietana, kostka rosołowa Knorr, 2 łyżki octu.
Jak przyrządzić?
Wszystkie jarzyny kroimy w półtalarki, brukselkę na pół lub ćwiartki. Kapustę (jeśli ją wybierzemy) grubo siekamy, chociaż naprawdę polecam brukselkę, mimo że jej nie lubię, ale w tej zupie jest naprawdę smaczna. Zalewamy wodą i czekamy, aż się całość zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i czekamy do momentu, aż jarzyny będą na wpół miękkie, następnie dodajemy kostkę rosołową Knorra (najlepiej z oliwą z oliwek lub rosół z lubczykiem), dodajemy koncentrat pomidorowy i makaron. Jak makaron będzie lekko twardawy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzony groszek, zioła, posiekany koperek, masło. Jak ziemniaki będą miękkie, doprawiamy według uznania (sól, pieprz, maggi, vegeta, cukier, czosnek - jak kto lubi) i dodajemy 2 łyżki octu. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Gotowe.
Potrzebne przybory:
podstawowe w wyposażeniu każdej kuchni
Uwagi:
Tak naprawdę chodzi o to, żeby w tej zupie było to, co lubimy i co mamy w lodówce, ale obowiązkowo z burakiem, brukselką, koncentratem pomidorowym i śmietaną, bo to właśnie ich połączenie daje ten niepowtarzalny smak zupie, która doskonale nadaje się także dla wegetarian. Jeśli nie lubimy w zupie pokrojonych warzyw, to można ją także zmiksować i podawać z grzankami. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | śrubka |