Ruskie pierogi trochę inaczej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
mąka,
1 jajo,
ciepła woda.
Farsz:
80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
25 dag białego sera,
kawałek boczku (koniecznie wędzonego),
2 cebule,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Jeśli chodzi o ciasto, to chyba każdy ma sprawdzony przepis, ja zawsze robię "na oko". Mieszam mąkę z 1 jajkiem i dolewam tyle ciepłej wody, ile zabierze, tak żeby ciasto było trochę luźniejsze, bo przy wałkowaniu zawsze się trochę mąki do ciasta mimo wszystko doda. A jak ciasto jest zbyt twarde, to pierogi nie chcą się sklejać.Farsz zaczynam od zmielenia wcześniej ugotowanych w mundurkach i ostudzonych ziemniaków i białego sera, następnie odkrawam niewielki kawałek boczku wędzonego i kroję go bardzo drobno w kosteczkę i podsmażam, ale nie za długo, żeby nie zrobiły się zbyt twarde skwarki. Pod sam koniec wrzucam drobno pokrojoną cebulę i chwilkę z tym boczkiem przesmażam, żeby się tylko zeszkliła. Jak boczek z cebulą przestygną, dodaję je do masy ziemniaczano-serowej i doprawiam solą i sporą ilością pieprzu, ponieważ farsz musi być pikantny, bo inaczej pierogi będą mdłe. Nakładam farsz do ciasta i zalepiam albo widelcem, albo jak mi się nie chce, to maszynką do lepienia pierogów. Wrzucam na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy, żeby się nie posklejały, gotuję jakieś 5 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, od czasu do czasu wzruszając je ostrożnie drewnianą łyżką. Podaję je okraszone skwarkami z reszty boczku i cebulą pokrojoną w dość dużą kostkę.

Potrzebne przybory:

Najważniejsza jest maszynka do mielenia mięsa, bo farsz musi być gładki (grudki ziemniaków niezbyt mile widziane).

Uwagi:

Chodzi o to, żeby zachować proporcje farszu, chociaż dużo zależy od sera, bo im ser kwaśniejszy, tym są lepsze. Próbowałam różnych przepisów i ten jest najlepszy z nich wszystkich, a dyskusje na temat tego, czy ruskie pierogi powinny być z boczkiem, czy też nie, zamknę w ten sposób: nieważne, czy powinny, ważne, z czym nam naprawdę smakują, a dla ortodoksyjnych wielbicieli ruskich pierogów nazwałam tę potrawę "ruskie pierogi trochę inaczej". Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcjeok. 60 szt.
Autorśrubka

Ruskie pierogi trochę inaczej: Podobne przepisy

Ruskie pierogi trochę inaczej: wypróbuj również

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych pierogów w sklepie kosztuje bardzo mało, to jednak ruskie domowej roboty nie mają sobie równych. Na początku może się wydawać, że przygotowanie ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... na pierogi powinno trochę potrwać. Jeśli ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Hydromasaż – trochę o wodnej terapii

... Jeśli woda to Twój żywioł, a chcesz z jej wykorzystaniem wspomóc trochę ogólny wygląd Twojego ciała i kondycję, hydromasaż wydaje się tutaj najlepszym rozwiązaniem.  ... Jeśli woda to Twój żywioł, a chcesz z jej wykorzystaniem wspomóc trochę ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... inspiracje z pomysłów kuchni różnych zakątków świata, które nie tylko mogą sprawić, że przygotowywanie dań zajmie nam trochę mniej czasu, lecz sprawi, że będziemy mieć możliwość odświeżenia dobrze ... znanych potraw poprzez unowocześnienie ...

dawno temu

In vitro: nadzieje a szanse

...  indywidualnych pacjentów i par poddało się zabiegowi in-vitro. To najwyższa zanotowana do tej pory liczba osób korzystających z możliwości sztucznego zapłodnienia.  ...  indywidualnych pacjentów i par poddało się zabiegowi in-vitro. To ...

dawno temu

Zapłodnienie in vitro

... pozaustrojowe, czyli zapłodnienie in vitro, budzi wiele kontrowersji, zwłaszcza wśród katolików, których religia kategorycznie odrzuca tę metodę poczęcia dziecka. Abstrahując od kwestii etycznych ... jest w przypadku, gdy plemniki mają bardzo ...

dawno temu

Piersi z kurczaka na obiad – trochę nietypowo

... . Kurczak jest bardzo wdzięcznym mięsem. Łatwo poddaje się naszej woli i daje się zamienić w potrawę, która urzeka smakiem. A że (jak zawsze zresztą) postanowiłem zaprezentować trochę nietypowy punkt widzenia – oto efekt: ... . Kurczak jest ...

dawno temu

Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej?

... Dziś stara, dobra, znana zupa pomidorowa, ale w nieco innym wydaniu. Po pierwsze, przygotowujemy ją ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru, a po drugie, dodając do niej chleb tworzymy aksamitną zupę krem. Do tego trochę czosnku, cebuli i ...

dawno temu

Powiązane Tematy