Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek,
1 niepełna szklanka mąki tortowej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag masła,
20–25 dag kokosu,
cukier waniliowy.
Polewa:
2 mleczne czekolady (20 dag),
12,5 dag margaryny.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Gosiaczek |