Składniki:
1 kg wołowiny (np. krzyżowej), 1 mała cebulka, 20 dag suszonych borowików (lub innych leśnych grzybów), 1 duży kubek śmietany 18%, 1 kostka rosołowa wołowa, 3 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, oliwa, paczka makaronu typu penne, natka pietruszki, małe pomidorki koktajlowe
Jak przyrządzić?
Grzyby wrzucić do miseczki i zalać bardzo ciepłą wodą. Mięso pokroić w małe słupki (podobne jak do strogonowa), podsmażyć na oliwie, dodać czosnek wcześniej przepuszczony przez praskę, dodać cebulkę w plastrach. Rozpuścić kostkę rosołową w ok. 0,5 litra wody i zalać smażące się mięso tym bulionem. Dusić wszystko razem tak długo, aż odparuje cały sos. Jeśli mięso będzie nadal twarde, to podlewać wodą, aż zmięknie i dusić, aż ta woda odparuje.Rozmoczone i miękkie grzyby odcedzić w wody i dobrze wycisnąć, żeby z nich nie ciekło.Do odparowanego mięsa z cebulą dodać grzybki, a następnie śmietanę z odrobiną wody, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku.Dobrze zamieszać i dusić ok. 15 min, aż woda ze śmietany odparuje i sos trochę zgęstnieje. Uwaga, nie przypalić!
Jak podawać?
Ułożyć makaron na talerzu, polać sosem, na wierzch posypać natką i ćwiartkami małych koktajlowych pomidorków. Jeść, póki ciepłe!
Uwagi:
Makaron do tego najlepszy jest al dente, rozgotowany jest niesmaczny.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Clue |