Składniki:
30 dag mąki pszennej, 20 dag masła, żółtko, 3-4 łyżki śmietany, 10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka kakao, polewa czekoladowa lub roztopiona tabliczka czekolady mlecznej, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 5 dag płatków migdałowych.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. Ciasto rozwałkować na dwa placki, wykrawać literatką krążki. Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciastka polać polewą: te z jasnego ciasta posypać jeszcze wiórkami kokosowymi, a z ciemnego posiekanymi orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 40 sztuk |
Kaloryczność | 5 szt. ok. 370 kcal |
Autor | Niuniulek |