Składniki:
1 kg sera mielonego (w wiaderku),
8 jaj,
1 kostka masła roślinnego,
1 niepełna szklanka cukru,
2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej),
bakalie
Jak przyrządzić?
Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz.
Potrzebne przybory:
mikser, 2 garnki, szklanka, łyżka
Jak podawać?
Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku.
Uwagi:
Sernik zawsze wychodzi, krótko się go szykuje i tylko 1 godz. piecze. Łatwy, szybki i smaczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | SAMMY |