Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
20 dag margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa I:
1 kg jabłek,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny.
Masa II:
25 dag orzechów włoskich,
1 szklanka mleka,
25 dag masła,
1 szklanka cukru pudru.
Do dekoracji:
polewa czekoladowa,
połówki orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut. Ciasto wyciągnąć z formy, gdy będzie jeszcze ciepłe. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Polać polewą i udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze następnego dnia. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | anty23 |