Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego,
3 ząbki czosnku,
1 litr soku pomidorowego,
1 puszka fasoli czerwonej,
15 dag sera zółtego,
olej, papryka czerwona słodka i ostra, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlewamy olej i smażymy na złoty kolor czosnek przepuszczony przez praskę. Sok przelewamy do garnka, dodajemy do niego usmażony czosnek, ale bez oleju. Do oleju po czosnku dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso przestanie być surowe. Następnie przekładamy je do soku i gotujemy ok. 15-20 minut. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem (ja daję około pół paczki papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej, jest tak w sam raz). Na samym końcu dodajemy fasolę razem z zalewą i gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerz kroimy w małe kosteczki ser albo wersja dla leniwców: trzemy na tarce:) Ser zalewamy gorącą zupą i gotowe.
Jak podawać?
Na gorąco i z sercem.
Uwagi:
Zupa nadaje się dla zapracowanych, to taka zapychajka jednodaniowa.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lillith |