Składniki:
1/2 kg owoców jagodowych (jeżyn, porzeczek, truskawek, malin, mogą być mrożone), 6 łyżek żelatyny, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka likieru porzeczkowego, cukier do smaku, 1/2 szklanki śmietany kremówki, cukier puder
Jak przyrządzić?
Owoce przebrać i opłukać, jeśli są zamrożone - rozmrozić.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina. Resztę wina zagotować, wlać żelatynę, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku cukrem i likierem porzeczkowym (niech będzie słodko, ale bez przesady).Formę na babkę (z kominem, o pojemności 1,5 l) wypłukać zimną wodą. Wlać trochę galaretki (żeby utowrzył się czubek) i wstawić do lodówki, żeby stężała.Po stężeniu ułożyć owoce i zalać resztą płynnej galaretki, wstawić do lodówki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Gdy wszystko stężeje, przełożyć babkę na talerz i udekorować bitą śmietaną.
Potrzebne przybory:
miseczka na owoce, garnek, łyżka, forma na babkę z kominem o pojemności 1,5 l
Jak podawać?
Podawać pokrojoną w plastry i udekorowaną bitą śmietaną. Smacznego :)
Uwagi:
Przepis został znaleziony w pewnej gazetce i wypróbowany - wyszło super. Świetnie wygląda na stole. Fajny deser do kawy, na babskie pogaduchy ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dla 4 osób |
Kaloryczność | średnia |
Autor | maxina |