Składniki:
Farsz: cebula, papryka 1 duża lub 3 małe w zależności od ilości mięsa, pomidory 3-4 szt., przecier pomidorowy, sól, pieprz. Ser żółty, mięso.
Jak przyrządzić?
Mięso robimy tak jak na zwykłe kotlety schabowe. Usmażone układamy na blachę. Farsz: do rondla nalewamy oliwy 2 łyżki, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, paprykę kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie gdy trochę odparuje sok, dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Całość dusimy aż do zmięknięcia warzyw. Gdy powstanie gęsty farsz, układamy go na kotletach i przykrywamy plasterkiem sera żółtego. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy.
Potrzebne przybory:
Wszystko macie w szafkach kuchennych, no bo chyba garnki, deskę, nóż itp. posiadacie:)
Uwagi:
Do kotletów można dodać ziemniaki zapiekane. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie przekroić je na ćwiartki, posypać przyprawą do ziemniaków, wyłożyć na blachę i podgrzewać razem z kotletami. Można na każdą ćwiartkę położyć odrobinę masła, żeby nie były suche. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | AnuleQ |