Składniki:
1/2 kg fasoli (najlepiej jak największej, ale jak kto woli), 1 kg żeberek wędzonych, 1/2 kg ziemniaków, 1/2 kg marchwi, pietruszka, por, seler, 1/2 porcji rosołowej, cebula, czosnek, przyprawy: warzywko, majeranek, 2-3 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu, maggi.
Jak przyrządzić?
Namoczyć dzień wcześniej umytą fasolę.Włożyć do garnka porcję rosołową, żeberka wędzone, namoczoną fasolę razem z wodą, marchew, por, pietruszkę, seler, maggi - niech się gotuje!Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.Ugotowane żeberka, marchew oraz zbędną zieleninę wyjąć, wsypać ziemniaki, niech się gotują.Żeberka oskubać z mięsa (dobrze idzie widelcem), z kostek ucieszy się piesek. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczach albo pokroić w plasterki lub kostkę (jak kto lubi) i wrzucić ponownie do garnuszka. Z zieleniną robicie, co uważacie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor razem z 2-4 posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, nastepnie wrzucić wszystko do garnka. Czekać do zagotowania, w tym czasie przygotować talerze, łyżki, wyłożyć pieczywo. Pomieszać gotową zupę, nalać do talerzy i zawołać rodzinę, przyjaciół do wspólnego posiłku.
Potrzebne przybory:
duży garnek 6-8 litrów, widelec, nóż, łyżka wazowa
Jak podawać?
Na gorąco ze świeżym pieczywem.
Uwagi:
Najlepsza potrawa jest jeszcze smaczniejsza w gronie bliskich osób!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Marek |