Składniki:
4 kotlety ze schabu,
4 duże cebule,
olej, sól, pieprz, mąka, ziele angielskie, liść laurowy
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Cebulę drobno posiekać, posolić, podsmażyć w głębokim rondlu na oleju. Do podsmażonej cebuli wlać 2 szklanki wody, wrzucić ziele angielskie (2 ziarenka) i 1 liść laurowy, gotować na małym ogniu.W tym czasie kotlety oprószyć mąką, następnie krótko obsmażyć na oleju na dużym ogniu. Wrzucić obsmażone kotlety do rondla z cebulą i dusić pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos cebulowy zgęstnieje, podawać najlepiej z ziemniakami puree i buraczkami.
Jak podawać?
Z ziemniakami i buraczkami.
Uwagi:
Proste, szybkie i baaaardzo smaczne danie dla miłośników dobrego jedzenia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |