Babka Tulipan

Przepis kulinarny

Składniki:

6 jaj, 1 kostka margaryny (Kasia), 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kisiel (żółty, czerwony), 0,5 szklanki surowego maku, 2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo mąkę, proszek i olej. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do dwóch pozostałych suchy kisiel (do jednej żółty, a do drugiej czerwony). Wylewać ciasto na tortownicę: pierwsze żółte, następnie kakaowe, czerwone i na końcu makowe. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Bardzo ważne: przed włożeniem ciasta do piekarnika w odległości 5 cm od brzegu tortownicy wbić nóż do dna tortownicy i naciąć dookoła. Po upiczeniu powinien wyjść kwiat tulipana.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
AutorIrenka

Babka Tulipan: Podobne przepisy

Babka Tulipan: wypróbuj również

Powiązane Tematy