Składniki:
6 jaj, 1 kostka margaryny (Kasia), 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kisiel (żółty, czerwony), 0,5 szklanki surowego maku, 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo mąkę, proszek i olej. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do dwóch pozostałych suchy kisiel (do jednej żółty, a do drugiej czerwony). Wylewać ciasto na tortownicę: pierwsze żółte, następnie kakaowe, czerwone i na końcu makowe. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Bardzo ważne: przed włożeniem ciasta do piekarnika w odległości 5 cm od brzegu tortownicy wbić nóż do dna tortownicy i naciąć dookoła. Po upiczeniu powinien wyjść kwiat tulipana.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Irenka |