Składniki:
Ciasto:
6 białek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki maku (suchego),
11 dag wiórków kokosowych,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
1/2 l mleka,
kostka masła,
3 żółtka,
3 łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo:
2-3 paczki herbatników,
alkohol do nasączenia herbatników.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do tego dodać mak, wiórki kokosowe, żółtka i proszek. Piec około 40-50 minut.Masa:Bydynie ugotować w 1/2 litra mleka. Ostudzić. Kostkę masła rozetrzeć i następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Dodać żółtka i cukier puder.Spód placka to ciasto z wiórkami. Na nie wykładamy całą masę. Następnie herbatniki nasączamy alkoholem i wykładamy je na masę. Na koniec polewamy polewą.
Uwagi:
Nie moczymy długo herbatników w alkoholu, bo bardzo rozmiękną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | wiktoria |