Składniki:
Naleśniki:
2 l mleka,
1 kg mąki,
2 jajka,
szczypta soli.
Farsz:
1 kg mięsa mielonego,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
1 puszka pomidorów,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
2 papryki pokrojone w kostkę,
2-3 pokrojone cebule,
czosnek wg uznania (ja daję zwykle 3-4 ząbki),
sos tabasco wg uznania,
olej, masło,
sól, pieprz,
sok z połówki cytryny,
po 1/2 łyżki tymianku, oregano i suszonej pietruszki,
2 łyżki chili,
starty żółty ser.
Jak przyrządzić?
W dużym garnku przysmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła cebulę i paprykę. Dodać wcześniej usmażone na patelni mięso, pomidory, koncentrat pomidorowy, fasolę, kukurydzę, groszek, czosnek, sos tabasco, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać i dusić ok. 30-40 min. Farsz (najlepiej już ostudzony) nałożyć na naleśnik, posypać żółtym serem, zawinąć. Wierzch posypać serem.Smażyć na wolnym ogniu lub piec w żaroodpornym naczyniu.
Uwagi:
Pysznościowe!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 35 naleśników |
Autor | bela_mi |