Składniki:
4 udka lub ćwiartki z kurczaka,
sos sojowy,
pieprz i sól, czosnek (dowolna ilość wedle uznania),
rozmaryn, szałwia, tymianek (w ilości jak kto woli i lubi zioła),
słoiczek jeżyn zalanych w syropie cukrowym z zeszłej jesieni.
Jak przyrządzić?
Udka skropić wieczorem sosem sojowym, potem posypać solą i pieprzem, a na końcu posypać dużą ilością ziół. Wymieszać. Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano udka usmażyć i pod koniec smażenia dodać czosnek. Mieszać i po dwóch minutach zalać szklanką wody, a zaraz potem rozcieńczonym w stosunku 1:1 sokiem z jeżyn i samymi jeżynami. Można także dodać trochę koncentratu lub przecieru pomidorowego (rozrobionego z małą ilością wody).
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami gotowanymi lub smażonymi (fajna jest przyprawa do ziemniaków) lub frytkami. Do tego surówka z kapusty, pomidorów i ogórków w sosie jogurtowym (do jogurtu dodać sosu koperkowo-ziołowego w proszku).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kaziu |