Składniki:
Ryż do risotta, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 papryki (może być czerwona), groszek zielony (mrożony), 2-4 ogórki kiszone, 1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach w oleju, wino białe, bulion wegetariański.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju (żeby się tylko zeszkliła), do tego wciskamy ząbki czosnku, następnie dodajemy ryż, mieszamy i podlewamy białym winem (wciąż mieszając). Przygotowujemy bulion, którym polewamy ryż na patelni (dodajemy tak długo, aż ryż zmięknie).Na drugiej patelni podsmażamy: paprykę, ogórki (pokrojone w kosteczkę), tuńczyka. Wcześniej wrzucamy na wrzątek mrożony groszek (wodę w garnku słodzimy), po wypłynięciu groszku na wierzch dodajemy go do papryki, tuńczyka oraz ogórków.Następnie wszystko dodajemy do patelni z ryżem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
2 patelnie, garnek
Jak podawać?
Podawać z czerwonym winem półwytrawnym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | DCI |