Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (ja mieszam oba) cebula w miarę duża, trochę bułki tartej (ok. 1/2 szkl.), jajko, sól, pieprz i przyprawy, jakie się lubi (ja daję majeranek, czosnek, trochę papryki mielonej).
Jak przyrządzić?
Mięso może być już mielone (takie ze sklepu), ale można samemu zmielić. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę 1-2 cebule, dajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wszystkie przyprawy. Mieszamy to rękami. Gdy się zmiesza wszystko, można dodać trochę wody (aby nie było za suche), ale tylko trochę i wymieszać. Formujemy kulki z mięsa, które następnie ugniatamy na placki wysokie na ok. 1-2 cm i kładziemy taki kotlecik na kwadracie z folii aluminiowej, zamykamy boki, zawijamy kotlet. Taki kotlecik w folii pieczemy ok. 10 min z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i znowu ok. 10 min podpiekamy w tej folii, następnie zdejmujemy folię i takie podduszone mięsko układamy na ruszczie i pieczemy już bez folii na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Jak podawać?
Z sałatką, keczupem.
Uwagi:
Całe przygotowanie to dla sprawnej kucharki 20 min. Ja zawsze robię kotlety o średnicy ok. 5 cm i zawijam w kwadraty folii o boku ok. 15 cm. Można w trakcie pieczenia zajrzeć do środka folii, czy już nie są surowe.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 kotletów |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | 3zuza3 |