Składniki:
Ciasto:
8 całych dużych jaj wiejskich,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru pudru (przesianego),
2 łyżki kakao.
Krem:
1 l śmietany 30-36%,
4-6 op. śmietanfix Dr. Oetkera,
3 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Najpierw jajka... Oddzielić białka od żółtek. Do dużej miski (nie metalowej!) wlać białka, dodać szczyptę soli i 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Ubić białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu miski do góry dnem piana nie wypadła... Ubijać dalej, dodając cukier puder - po łyżce, nie naraz! Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Po żółtkach dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao (najlepiej przesiać te składniki razem do jednej miski). Jednolitą masę wylać na prostokątną blaszkę nasmarowaną masłem bądź margaryną i wyłożoną pergaminem. Od razu wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20-25 minut. Po tym czasie wyłączyć i w żadnym wypadku nie otwierać piekarnika. Poczekać, aż piekarnik całkowicie ostygnie, otworzyć, wyjąć blaszkę. Pergamin powinien łatwo odejść od ciasta. Przekroić placek na 2 części, ale nie jak biszkopt, tylko na dwie równe połówki.Krem:Schłodzoną dobrze śmietanę wlać do miski, dodać cukier puder i śmietanfiksy, ubijać mikserem na najwyższych obrotach, ale trzeba uważać, aby nie zrobiło się masło. Śmietana powinna być bardzo gęsta po ubiciu, aby dało się nią przełożyć placek.Na jeden z placków nakładamy 3/4 śmietany, przyciskamy drugim i wyrównujemy boki. Wierzch smarujemy resztą śmietany i posypujemy kakao (moim zdaniem lepiej nesquickiem albo puchatkiem, bo kakao jest gorzkie). Dekorujemy wg własnego gustu. W sezonie ślicznie wyglądają jako przybranie truskawki przekrojone na pół.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Autor | Złosnica |