Chipsy z okoni

Przepis kulinarny

Składniki:

ok. 20-40 małych okoni (takich do 12 cm), mąka, sól, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Okonie lekko (niekoniecznie dokładnie) oskrabać, odciąć łby, wypatroszyć. Osolić dość solidnie i pozostawić na chwilę. Rozgrzać tłuszcz w głębszej patelni. Opanierować każdego okonia mąką i wrzucać do silnie nagrzanego oleju.Smażyć na złoty kolor ok. 6-8 min.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, jakaś deska do oskrobania rybek:)

Jak podawać?

Najlepiej prosto z patelni.Ale na zimno wcale gorzej nie smakują.

Uwagi:

Małych okoni w sklepie rybnym ani żadnym innym nie kupimy, polecam zapytać w gospodarstwach rybackich, gdzie odławiane są przy spuszczaniu stawów, bo są traktowane jako "chwast" i wyrzucane. Cierpliwi mogą łowić na wędkę.Ja często łowię podrywką na rowach (odprowadzeniach wody ze stawów, często tam przebywają całymi ławicami). Kiedy robię imprezę, to robię ok. 100 takich smażonych okoni i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Nawet dzieciak mój za nimi przepada, a zawsze to dużo zdrowsze niż chipsy ziemniaczane.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
AutorOskar77

Chipsy z okoni: Podobne przepisy

Chipsy z okoni: wypróbuj również

Powiązane Tematy