Składniki:
1 filet z kurczaka (indyka), makaron (najlepiej kokardki, ale może być prawie każdy inny), mrożona włoszczyzna krojona w paski, kostka rosołowa (lub śmietana).
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę w paskach (mrożonka w torebce) smażymy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy pokrojony w małe kawałki filet z kurczaka (mogą być paski, oczywiście przyprawiony ulubionymi przyprawami). W międzyczasie gotujemy makaron (tak aby był al dente). Ugotowany makaron dodajemy na patelnię do usmażonych wcześniej składników i mieszamy wszystko razem. W pierwszej wersji zalewamy to wszystko kostką rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Wersja druga - dodajemy 2 łyżki śmietany (18%). Po wymieszaniu danie jest już gotowe do podania. Smacznego!
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi potrawy zapiekane z serem, można na koniec smażenia położyć na to wszystko 3-4 plasterki sera, który się rozpuści. Polecam do tego lampkę białego wytrawnego wina:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | tati |