Kotleciki mielone w sosie po norwesku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kotleciki:
400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 ml wody lub mleka,
margaryna do smażenia,
600 ml wody do gotowania,
1 kostka rosołowa wołowa.
Brązowy sos:
500 ml wywaru z kotlecików,
1 łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
mąka na zasmażkę,
margaryna lub olej.
Sałatka z kapusty:
700 g kapusty białej świeżej,
1 l wody,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki margaryny,
4 łyżki mąki,
450 ml wywaru z gotowania kapusty,
200 ml mleka,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Kotleciki:Najłatwiej jest mieszać w robocie kuchennym. Wszystko razem wkładamy oprócz kostki wołowej i 600 ml wody i mieszamy. Ale jeśli takiego robota nie mamy, to można robić w tradycyjny sposób. Mieszamy sól z mięsem, dodajemy przyprawy, mąkę i trochę wody lub mleka, wyrabiamy i jeszcze dodajemy wodę lub mleko. Wyrabiamy kotleciki, tak jak się robi kotlety mielone, tzn. łyżką i ręką zmoczoną w zimnej wodzie. Smażymy kotleciki ma patelni na średnim ogniu na margarynie lub oleju (może być smalec lub masło) ok. 5 min, odwracając od czasu do czasu. Kotleciki wkładamy do garnka z wodą (600 ml) i kostką wołową. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 min. Potem wyciągamy kotleciki na talerz i odcedzamy wywar na sos.Brązowy sos:Wlewamy wywar do garnka, dodajemy sól, pieprz i nastawiamy patelnię z margaryną na zasmażkę. Gdy margaryna się dobrze zagrzeje, dodajemy mąkę około 3-4 łyżek i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy pomału wywar na patelnię, nie wszystko, tylkotyle, aby zasmażka zrobiła się gładka i jednolita, bez grudek. Następnie wlewamy zawartość patelni z powrotem do garnka i wkładamy kotleciki. Gotujemy ok. 6-8 min na bardzo wolnym ogniu.Sałatka z kapusty:Kroimy kapustę w kostkę i gotujemy w wodzie z solą ok. 15 min.Rozpuszczamy margarynę w wysokiej patelni i dodajemy mąkę. Dodajemy wywar z kapusty i mleko aż do uzyskania gładkiego sosu. Gotujemy ok. 5 min. Dodajemy teraz przyprawy i kapustę. Dla uzyskania delikatnego smaku można dodać śmietanki kremówki.

Jak podawać?

Najchętniej z gotowanymi ziemniakami podawanymi w całości i żurawiną.

Uwagi:

Potrawę należy podawać z gotowanymi ziemniakami.Nieprawdą jest, że w Norwegii gotuje się wyłącznie ziemniaki w łupinach. Róbcie, jak lubicie najbardziej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia/wysoka
AutorAnna z Norwegi

Kotleciki mielone w sosie po norwesku: Podobne przepisy

Kotleciki mielone w sosie po norwesku: wypróbuj również

Jak zrobić mielone z niespodzianką?

... Co zobaczysz, jeśli przekroisz kotleta mielonego na pół? Kotleta mielonego? Nie, jajko. Mielone z niespodzianką to pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskocz swoich bliskich, nie pozwól się nudzić ... niewielkich placuszków. Na każdym z nich ułóż ...

dawno temu

Kotlety mielone w sosie

... Poszukujesz ciekawego przepisu na danie obiadowe? A co powiesz na mięsne kuleczki w delikatnym sosie? Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy jest prawdziwym kulinarnym wyzwaniem, od razu ... powiem, że „nie taki wilk straszny". Zresztą ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety mielone panierowane w serze?

... Wszyscy uwielbiają stare przepisy, bo smakują dzieciństwem. Tak jest w przypadku kotletów mielonych, zawsze pozostaną na naszych stołach. Nie znaczy to wcale, że nie można ich lekko unowocześnić. Oto kotlety mielone z serem, a raczej w serowej ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... mielone należy lekko podsmażyć na patelni, ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Jedną z tego typu potraw jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób przygotowuje się to wyśmienite danie, przeczytaj poniższy artykuł. ... Szukasz pomysłu na ...

dawno temu

Kuleczki z mięsa mielonego

... z wybranym sosem. Do tego taki posiłek jest lekkostrawny i na długo zapobiega burczeniu w żołądku. Jak zrobić kulki mięsne? ... z wybranym sosem. Do tego taki posiłek jest lekkostrawny i na długo zapobiega burczeniu w żołądku. Jak zrobić kulki ...

dawno temu

Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów

... Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. ... Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... - przekonaj się sama! Te proste kotleciki z ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... Warto znać przepis na dobry sos do ryżu, bo to doskonały pomysł na szybki obiad. W tym przypadku naprawdę nie stracisz wiele czasu. Przygotujesz danie zanim ryż zdąży się ugotować. Sprawdź jak łatwo jest stworzyć coś pysznego. ... olej, a ...

dawno temu

Spaghetti z mięsem mielonym

... wybierać. Kreatywność zatem jest mile widziana! Dziś przepis na spaghetti z mięsem mielonym, dzięki któremu burczeniu w brzuchu pohamujesz na bardzo długo. ... paczkę mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego sos do spaghetti Napoli 2 jajka ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... z nich jest receptura przygotowania kotlecików z ryżu bardzo przypominających nasze poczciwe kotlety mielone. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko poznasz ten niezwykły przepis, lecz także dowiesz się o innych pomysłach na potrawy z ryżem. ...

dawno temu

Kotlety mielone w chipsach - jak je zrobić?

... mieloną paprykęsól, pieprzA do panierowania: 15 dag chipsów paprykowych10 dag mąki1 jajkoolejKrok 1 Mięso mielone - od niego musisz zacząć przygotowania. Wymieszaj je z namoczoną wcześniej w wodzie ... bułką, roztartymi żółtkami i miękkim ...

dawno temu

Pulpeciki na sałatce

... Jeśli twoja rodzina uwielbia pulpeciki z mięsa mielonego, to ten przepis stanie się prawdziwym hitem w domu. Pulpety są bardzo smaczne, a ułożone na sałatce i polane sosem wyglądają bardzo, bardzo ... Najpierw przygotuj pyszne pulpeciki. W tym ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie ... pomidorowym. Nie trać czasu i już ...

dawno temu

Klopsiki z kapustą - przepis na pyszny obiad

... Chcesz przygotować dzisiaj coś naprawdę pysznego? Zrób klopsy z kapustą. To danie nawet brzmi smakowicie. Klopsiki są podobne do kotletów mielonych, ale z odpowiednimi dodatkami, smakują o niebo ... lepiej. Orzeszki nerkowca, pieczony czosnek, ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... przez nas produktów. Pyszne schabowe albo mielone kotlety, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... to także podstawowy składnik gołąbków. Wybornie smakować będzie także spaghetti, ...

dawno temu

Kransekake – tradycyjny, norweski tort piętrowy

...   Kuchnia norweska jest w Polsce bardzo mało znana – jak zresztą cała kuchnia skandynawska. Mało kto słyszał nawet o surströmming, czyli kiszonym śledziu (choć może warto nie tyle słuchać o tym daniu ... ile je powąchać). Wracając jednak do ...

dawno temu

Powiązane Tematy