Składniki:
Kotleciki:
400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 ml wody lub mleka,
margaryna do smażenia,
600 ml wody do gotowania,
1 kostka rosołowa wołowa.
Brązowy sos:
500 ml wywaru z kotlecików,
1 łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
mąka na zasmażkę,
margaryna lub olej.
Sałatka z kapusty:
700 g kapusty białej świeżej,
1 l wody,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki margaryny,
4 łyżki mąki,
450 ml wywaru z gotowania kapusty,
200 ml mleka,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Kotleciki:Najłatwiej jest mieszać w robocie kuchennym. Wszystko razem wkładamy oprócz kostki wołowej i 600 ml wody i mieszamy. Ale jeśli takiego robota nie mamy, to można robić w tradycyjny sposób. Mieszamy sól z mięsem, dodajemy przyprawy, mąkę i trochę wody lub mleka, wyrabiamy i jeszcze dodajemy wodę lub mleko. Wyrabiamy kotleciki, tak jak się robi kotlety mielone, tzn. łyżką i ręką zmoczoną w zimnej wodzie. Smażymy kotleciki ma patelni na średnim ogniu na margarynie lub oleju (może być smalec lub masło) ok. 5 min, odwracając od czasu do czasu. Kotleciki wkładamy do garnka z wodą (600 ml) i kostką wołową. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 min. Potem wyciągamy kotleciki na talerz i odcedzamy wywar na sos.Brązowy sos:Wlewamy wywar do garnka, dodajemy sól, pieprz i nastawiamy patelnię z margaryną na zasmażkę. Gdy margaryna się dobrze zagrzeje, dodajemy mąkę około 3-4 łyżek i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy pomału wywar na patelnię, nie wszystko, tylkotyle, aby zasmażka zrobiła się gładka i jednolita, bez grudek. Następnie wlewamy zawartość patelni z powrotem do garnka i wkładamy kotleciki. Gotujemy ok. 6-8 min na bardzo wolnym ogniu.Sałatka z kapusty:Kroimy kapustę w kostkę i gotujemy w wodzie z solą ok. 15 min.Rozpuszczamy margarynę w wysokiej patelni i dodajemy mąkę. Dodajemy wywar z kapusty i mleko aż do uzyskania gładkiego sosu. Gotujemy ok. 5 min. Dodajemy teraz przyprawy i kapustę. Dla uzyskania delikatnego smaku można dodać śmietanki kremówki.
Jak podawać?
Najchętniej z gotowanymi ziemniakami podawanymi w całości i żurawiną.
Uwagi:
Potrawę należy podawać z gotowanymi ziemniakami.Nieprawdą jest, że w Norwegii gotuje się wyłącznie ziemniaki w łupinach. Róbcie, jak lubicie najbardziej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Autor | Anna z Norwegi |