Składniki:
1 szklanka mąki,
2 jajka, sól,
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.
Farsz:
750 g grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
½ pęczka natki pietruszki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
starta gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jedno jajko, wlać szklankę przegotowanej wody, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę i odłożyć na 30 minut.Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę, mieszając. Rondel przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Przestudzić.Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki dodać do grzybów, wymieszać, po czym przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Ciasto rozwałkować. Płatem ciasta wyłożyć formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, tak by wystawało poza boki. Włożyć farsz grzybowy.Brzegi ciasta zwinąć, zwilżyć wodą i skleić. Z resztek ciasta można zrobić ozdoby i przykleić. Jajko rozmącić, posmarować nim wierzch ciasta, a następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200°C.
Jak podawać?
Kulebiak to doskonały dodatek do rosołu i czerwonego barszczu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |