Składniki:
Mały kawałek żeberek,
2 skrzydełka,
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (np. Mazurskiej),
3 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
1 por,
5 ziemniaków,
koperek, natka pietruszki,
3 grzybki suszone,
mały kawałek papryki czerwonej,
przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Ze skrzydełek i żeberek gotujemy wywar (z zielem, liściem laurowym, grzybami i odrobiną soli). Wyciągamy ugotowane mięso, obieramy z kości.Do gotującego się wywaru wsypujemy kaszę, gdy napęcznieje, wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, po kilku minutach pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości, dodajemy łyżeczkę koncentratu. Drobno pokrojony boczek wysmażamy na patelni (bez oliwy), dodajemy obrane mięso, pokrojoną cebulę, paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku – smażymy przez chwilę, podlewamy wywarem i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Na koniec doprawiamy pieprzem, solą, pokrojonym koperkiem i pietruszką.
Uwagi:
Zamiast grzybków suszonych można dodać pieczarkę, ale wówczas kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonego boczku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | MONIKA |