Składniki:
Kalafior,
20 dag sera żółtego startego na tarce,
1 jajko, mała śmietana 18%,
kawałek schabu (jak na 4 kotlety schabowe), papryka (czerwona, zielona), 1 pomidor, zioła prowansalskie lub inne zioła wedle smaku (np. przyprawa do kebabu), pieprz, sól, można dodać też inne warzywa.
Jak przyrządzić?
Kalafior gotujemy w garnku (al dente), na patelni smażymy kawałki schabu, kawałki papryki, pomidora, przyprawiamy do smaku ziołami i pieprzem, solą.Sos: starty ser mieszamy z jajkiem i śmietaną.Gotowy kalafior wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę do ciasta (gdy naczynie będzie za małe), na kalafior kładziemy to, co usmażyliśmy na patelni, i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 20-30 min. Gdy widzimy, że już jest przypieczone, kładziemy na to sos (ser z jajkiem i śmietaną).
Jak podawać?
Taką zapiekankę można podawać jako danie główne, doskonale smakuje z białym lub czerwonym winem, doskonale nadaje się na romantyczne kolacje we dwoje:)
Uwagi:
Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | niusiulek |