Składniki:
ok. 1 kg poledwiczki wieprzowej, plasterki boczku wedzonego, 2 pomidory, 50 dag kremowki, 2 zabki czosnku, 3 lyzki ketchupu, 2 lyzki koncentratu pomidorowego, slodka papryka w proszku, pieprz, sol, moze byc chili, tarta bulka, 2 lyzki masla
Jak przyrządzić?
Poledwiczke pokroj na 12 medalionow. Kazdy zawin w plasterek boczku. Forme posmaruj tluszczem, uloz w niej medaliony.
Pomidory pokroj w kostke. Smietane zagotuj, dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek. Dodaj przyprawy. Wrzuc kostki pomidora.
Sosem polej medaliony.
Skladniki w formie posyp bulaka tarta i obloz kawalkami masla. Zapiekaj 45-50 min w temperaturze 175°C. Danie mozesz udekorowac rozmarynem lub pietruszka. Podawaj na goraco bezposrednio po przyrzadzeniu.
Uwagi:
Danie najlepiej smakuje z ziemniakami i zielona salata.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Magdalena |