Składniki:
kostka masła, 4 łyżki kakao, szklanka cukru, pół szklanki mleka, pół kilo płatków owsianych, można też zastąpić część płatków otrębami pszennymi - najlepiej granulowanymi, osobiście dodaję jeszcze bakalie.
Jak przyrządzić?
Na małym ogniu do garnczka wlewamy mleko i wrzucamy kostkę masła - nie zagotowujemy! Gdy się rozpuści dodajemy cukier i kakako a następnie mieszamy by nie było żadnych grudek kakao. Następnie wsypujemy pozostałe składniki (płatki owsiane, ewentualnie płatki z otrębami plus bakalie). Ściągamy z ognia. Gdy wszystko zostanie dokładnie pomieszane formujemy z uzyskanej masy kuleczki, układamy je na talerzach i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Uwagi:
Przy formowaniu kuleczek po pewnym czasie masa przykleja się do rąk. Dobrze jest raz na jakiś czas wymyć ręcę i osuszyć je, wtedy znowu nie ma problemu na jakiś czas z toczeniem ciasteczek. Podany czas uwzględnia trzymanie ciasteczek w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | angelle |