Dieta owsiana
ALICJA • dawno temuCiekawym urozmaiceniem jadłospisu może być dieta owsiana, która pozwala na zdrowe odżywianie i zgubienie zbędnych kilogramów. Płatki owsiane to niezwykle pożywny pokarm, który dostarcza organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu, opóźniają poziom starzenia się organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Podstawą diety owsiankowej jest owsianka, którą należy spożywać kilka razy dziennie, a w przerwie między posiłkami jeść owoce i warzywa.
Charakterystyka diety owsiankowej
Szczupła sylwetka to marzenie każdej z nas. Niestety, żadne odchudzające diety cud nie pomogą zachować ci odpowiedniej wagi, jeśli na stałe nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Tylko zdrowe odżywianie jest gwarancją, że nie będziesz musiała wstydzić się dodatkowych wałeczków tłuszczu. Jednym z pomysłów na zdrowe odżywianie może być wprowadzenie do diety płatków owsianych. Prozdrowotne właściwości płatków owsianych są nieocenione. Po pierwsze, mają one niski indeks glikemiczny, a zawarte w nich węglowodany, są sprawdzonym zastrzykiem energii, który jest stopniowo uwalniany przez cały dzień. Zapewnia nam to uczucie sytości. Po drugie, płatki owsiane zawierają witaminy: E, PP, B1, B6 oraz składniki odżywcze, tj. selen i magnez. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim błonnik, który przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Warto też wspomnieć o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia organizmu. Ponadto płatki owsiane korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą i zapobiegają rozwojowi nowotworów, zwiększają sprawność fizyczną i aktywność umysłową.
Chyba nie trzeba przedstawiać dłużej zalet płatków owsianych i korzyści, jakie wiążą się z wprowadzeniem owsianki do jadłospisu. Można też skorzystać ze specjalnej diety owsianej, którą stosuje się raz w tygodniu przez pewien okres lub przez cały tydzień raz na pół roku. Wówczas każdy posiłek opiera się na owsiance spożywanej, np. ze szklanką chudego mleka. Spożywać należy tylko pełnoziarnisty owies i unikać batoników muesli oraz płatków owsianych typu instant. W trakcie diety owsianej dozwolone są przekąski z warzyw i owoców ok. 100 g dziennie. Ilość kalorii ogranicza się wówczas do ok. 1200 dziennie.
Przepisy w diecie owsianej
Podstawą diety owsianej jest oczywiście owsianka, którą należy przygotować z 6–7 łyżek płatków owsianych i ok. 2 litrów mleka (do 2 litrów mleka). Tak przygotowana owsianka na mleku musi zostać podzielona na kilka mniejszych porcji, które powinny starczyć na cały dzień. Porcje powinny być spożywane co 2–3 godziny. Do owsianki możemy dodać 2–3 łyżki otrąb owsianych, które poprawiają trawienie i ułatwiają wypróżnianie. W przerwie między posiłkami można spożywać owoce lub warzywa i pić wodę, herbatki ziołowe lub zieloną herbatę. Rekomendowane jarzyny i owoce to m. in. jagody, banany, jabłka, pomarańcze, winogrona, sałata, marchew, czerwona papryka, szpinak.
Dzienna ilość kalorii w diecie owsianej jest niższa niż zalecają specjaliści, dlatego nie wolno jej stosować przez dłuższy czas bez uszczerbku na zdrowiu, ponieważ małe zróżnicowanie pokarmów nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze