Oatcakes – szkockie ciasteczka owsiane
EWA • dawno temuOstatniego dnia listopada Szkoci obchodzą dzień swojego patrona, św. Andrzeja. W Polsce organizowane są w tym czasie huczne zabawy przed rozpoczynającym sie adwentem. Na andrzejkową ucztę proponujemy doskonałe szkockie ciastka zwane oatcakes.
Oatcakes to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii kruche herbatniki z grubo mielonego owsa należące do tradycyjnych szkockich wypieków. Owies (ang. oat) to najlepsze do uprawy zboże w Szkocji. Zimny klimat sprzyja jego wegetacji. Potrawy owsiane są bardzo pożywne.
Klasycznymi składnikami oatcakes są: mąka owsiana, tłuszcz w postaci wytopionego ze słoniny smalcu oraz sól. Z tych składników zagniata się ciasto, rozwałkowuje i wycina okrągłe ciastka. Potem dzieli się je na ćwiartki lub mniejsze kawałki i piecze na gorącej blasze lub grubej patelni. W trakcie pieczenia ciasteczek się nie przewraca, przez co uzyskują charakterystyczną wybrzuszoną formę. Zamiast mąki owsianej można użyć mąki pszennej ze zmielonymi płatkami owsianymi.
Oatcakes podawane są na gorąco lub na zimno ze słodkimi bądź pikantnymi dodatkami, często z masłem, serem owczym albo twarogiem.
Źródło: wieszjak.plZobacz także: Dzień Świętego Andrzeja
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze