Masło kakaowe
STYLISTKA MAŁGORZATA SOŁEK • dawno temuMasło kakaowe produkowane z ziaren drzewa kakaowego z powodzeniem stosowane jest do produkcji kosmetyków nawilżających do ciała, twarzy i włosów. Jego cenne właściwości zawdzięczamy bogactwu składników odżywczych. W maśle kakaowym znajdziemy cenne z punktu widzenia walki z upływającym czasem składniki, m.in. antyoksydanty w postaci witaminy E i polifenoli. Jako surowiec kosmetyczny i farmaceutyczny jest stosowany od XVIII w. Jest tłuszczem jadalnym, więc wykorzystuje się je również w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji czekolady, zarówno ciemnej, jak i białej. Dzięki zawartości ogromnej ilości antyoksydantów zachowuje świeżość przez okres kilku lat.
Właściwości masła kakaowego dla skóry i włosów
Masło kakaowe zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych, które chronią skórę przed nadmierną ucieczką wody i niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi. Doskonale natłuszcza i nawilża. Zmiękcza szorstką i suchą skórę. Regularne stosowanie kosmetyków z masłem kakaowym znacznie wpływa na poprawę kondycji i elastyczności skóry. Bogactwo antyoksydantów chroni ją przed przyspieszającym starzenie działaniem wolnych rodników. Dodatkowo pobudza komórki skóry do samoregeneracji, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i niweluje płytkie zmarszczki. Masło kakaowe stosowane w postaci kremu lub balsamu poprawia koloryt skóry, przywracając jej zdrowy i bardziej wypoczęty wygląd. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry zimą, szczególnie suchej i wrażliwej, które potrzebują lepszej ochrony w postaci dodatkowej warstwy naturalnego tłuszczu. Kosmetyki zawierające masło kakaowe są prawdziwą ucztą dla zmysłów. Pachną zniewalająco, jak tabliczka białej czekolady, choć dla niektórych zapach ten może być zbyt ciężki i mdły. Dosyć długo utrzymują się na skórze, dzięki czemu dostarczą nam przyjemnych doznań przez cały dzień. Świetnie nawilżą suche włosy, szczególnie narażone na zniszczenie końcówki.
Zastosowanie masła kakaowego
Temperatura topnienia masła kakaowego w jego naturalnej postaci jest zbliżona do temperatury naszego ciała. Nic więc dziwnego w tym, że już od samego początku zaczęło być wykorzystywane w farmaceutyce do produkcji maści i kremów o działaniu leczniczym. Masło kakaowe doskonale rozpuszcza się i rozprowadza na skórze, nie zostawiając nieprzyjemnej i lepkiej warstwy. Masło kakaowe łagodzi podrażnienia skóry, dlatego często spotykamy je w składzie kosmetyków dla dzieci i dla skóry wrażliwej oraz alergicznej. Łatwo spotkać je także w recepturze olejków przyspieszających opalanie. Nadaje skórze piękny połysk i sprawia, że opalenizna przyjmuje ładny, brązowy odcień. Jednocześnie chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem i poparzeniami słonecznymi. Preparaty zawierające masło kakaowe często wykorzystywane są również do masażu relaksacyjnego.
Zalety tego specyfiku najbardziej docenią panie borykające się z problemem rozstępów, szczególnie po ciąży. Wraz z olejkiem ze słodkich migdałów, masło kakaowe należy do najskuteczniejszych naturalnych preparatów wspomagających elastyczność skóry i wygładzających nieestetyczne czerwone prążki na skórze piersi, brzucha, pośladków i ud.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze